Se alla
Göteborg betalar inte ut Römosseskolans elevpeng

Göteborg betalar inte ut Römosseskolans elevpeng

Utan bankkonto ingen utbetalning

Torsdag 16 juni 2022

Frågan om Römosseskolan är en långdragen historia. Efter att Römosseskolan fått sitt bankkonto indraget har inte skolan kunnat få någon skolpeng. Under december 2021 lyckades skolan få ett bankkonto under en kort period. S, M, V, Mp och D beslutade då att så snabbt som möjligt betala ut ca 50 miljoner till skolan. Liberalernas skolkommunalråd Axel Darvik var ensam om att motsätta sig utbetalningen utan ville istället utreda frågan grundligt. Skolan har tidigare varit stoppad från att bankkonto på grund av oegentligheter, därför behövdes alla risker övervägas innan utbetalningen skedde. Liberalernas inställning är solklar Göteborg betalar inte ut Römosseskolans elevpeng, så länge de inte har ett bankkonto.

Nya sätt att kringgå reglerna

Nu gjorde Römosseskolan att nytt försök att få pengar, trotts att de inte ens är betrodda med ett bankkonto. Römosseskolan ville nu ha pengarna insatta på ett skattekonto. Något som bedömes vara en stor risk för penningtvätt då skatteverket inte lider under penningtvättslagen. Överskott på skattekontot betalas ut med en check som kan lösas in var som helst i världen. Av den anledningen ville Liberalerna avslå skolans begäran.

M, V och Mp krävde ett extra nämndmöte för att fatta beslut om att betala ut pengarna till Römosseskolans skattekonto. Socialdemokraterna och Demokraterna har nu dragit lärdom av sina beslut för sex månader sedan. De vågade dock inte stå för beslutet utan duckade frågan med att skicka frågan till Kommunfullmäktige.

Liberalerna som kräver att skolor ska ha ett bankkonto för att kunna få elevpengar, yrkade på att inga pengar skulle betalas ut. M, V och Mp yrkade på att betala ut pengarna och S och D duckade och skickade frågan vidare. Då Liberalerna stod ensamma slutade beslutet med att frågan skickas till kommunfullmäktige för avgörande i september. I korthet betyder detta Göteborg betalar inte ut Römosseskolans elevpeng.

Läs vidare på DN, P4 Göteborg eller på hemsidan om alla turer i denna fråga.