Se alla
Ansvar Framtid Göteborg 

Liberalernas Budgetförslag 2024–2026: En Vision för Ansvar och Framtid i Göteborg 

Fredag 10 november 2023

I en tid av utmaningar och global oro står Liberalerna Göteborg fasta, redo att presentera ett budgetförslag som inte bara adresserar samhällets svårigheter utan även ger konkreta lösningar och tydliga prioriteringar. Här är en djupdykning i vårt budgetförslag och hur det formar framtiden för Göteborg. 

Sociala Frågor, Äldreomsorg, Funktionsrättfrågor 

Vårt fokus på sociala frågor genomsyrar budgetförslaget. Vi tar ansvar genom att investera i äldreomsorgen och förbättra stödet för personer med funktionsvariationer. Särskilda enheter ska etableras för att stoppa nyrekrytering av barn och unga till gängmiljöer, och vi erbjuder extra lönetillägg för socialsekreterare i särskilt utsatta områden. Dessutom prioriterar vi förtur för våldsutsatta till befintliga eller andra lägenheter inom allmännyttan. 

Förskola, Grundskola och Gymnasieskola 

Inom utbildningssektorn lägger vi stor vikt vid kärnverksamheten. Vårt budgetförslag inkluderar fler särskilda undervisningsgrupper och skolakut för yngre barn. Vi satsar på att låta lärare vara lärare genom att utreda mentorskapet på gymnasiet och etablera centrala funktioner med erfarna lärarcoacher. Sociala förskoleteam introduceras för att stödja familjer och främja en positiv skolgång. 

Miljö, Klimat 

Liberalerna Göteborg tar ett stort ansvar för miljön genom att inkludera en klimatbudget och synliggöra vårt klimatåtagande. Vi strävar efter att minska stadens klimatpåverkan och kräver en omställning till energieffektiva och fossilfria lösningar inom transport, bostäder och konsumtion. Genom att ta bort hinder och höja ambitionen vill vi möjliggöra en snabbare klimatomställning och transformera Göteborg från miljöbov till miljöföredöme. 

Stadsbyggnad, Bostad, Stadsmiljö 

I vår budget satsar vi på att skapa en stad som möter göteborgarnas behov. Byggandet av 1000 småhus per år och framdrift av Kärra–Skogome är centrala inslag. Fokus ligger även på grönområden och skapande av fler bostäder för studenter och äldre. Vi strävar efter att ge fler göteborgare möjligheten att äga sitt boende. 

Kultur, Idrott och Förening 

Kultur och idrott är kärnkomponenter i Göteborgs attraktivitet. Vår budget inkluderar fortsatt arbete med läsfrämjande aktiviteter genom ”Litteraturstaden”. Dessutom ökar vi säkerheten kring judiska verksamheter med ökad antisemitism genom en särskild satsning. 

Arbetsmarknad och Vuxenutbildning, Personal, Näringsliv 

Vi tar ansvar för Göteborgs arbetsmarknad genom att inkludera en samlad högriskhantering för ärenden kopplade till kriminella klaner och gäng. Vårt budgetförslag syftar till att skapa fler möjligheter på arbetsmarknaden och främja näringslivet. 

Trots våra tydliga prioriteringar står vi inför utmaningen att S, V och Mp:s budget gick igenom med passivt stöd av Centerpartiet. Det innebär att våra viktiga satsningar riskerar att inte bli verklighet. Vi i Liberalerna Göteborg kommer dock att fortsätta arbeta för våra prioriteringar och sträva efter att påverka politiken för att skapa en stad som vi tror på och som tar ansvar för sina medborgare. 

Besök vår hemsida regelbundet för att hålla dig uppdaterad om vårt arbete och våra visioner för Göteborg och läs vår budget och  om vår politik. Eller läs mer om budgeten på GP.